Lunino blogČe

среда, 21. јануар 2015.

Generalna proba, baba i jezik brži od pametiBaba odustala od svadbe, torte i venčanice. Sad je rešila da umire i zove nas svaki božiji dan da dođemo na dogovor oko „sarane“. Ima kaže i nešto para samo treba da dođemo da se sve lepo dogovorimo. Uštedela od penzije i sakrila u čarapu.

„ Šta bi baba sa svadbom, tortom i venčanicom? Mi se spremili za svadbu a ti bi sad malo da umireš. Ne može to tako. Čas ovo, čas ono. Odluči se. Svadba ili sahrana. A i te pare što spominješ, jel to onih pet hiljada što si htela da spiskaš na venčanicu“ pitam ja babu.


„Kakva svadba dete, vidiš da mi duša u nosu. Nego zovi majku i dođite da se dogovorimo sve za saranu. I nije pet ` iljada nego osam. Uštedela sam ja. Neće baba tebe da baca u trošak. I ti da me obučeš kad umrem. Ima tamo u ormanu ona moja plava ’aljina u žutoj kesi. Znaš koja, ona što sam ti rekla onomad da mi je obučeš kad umrem. Ona na štrafte. E nju da mi spremiš. I da me našminkaš. I one minđuše da mi metneš. One sa krugovima. I kosu da mi lepo središ, onako kako ti to umeš“

Baba se uživela ko’ scenario za film da piše. Ali horor film.

„ Jeli baba, ’oćeš da napravimo i generalnu probu sahrane da vidiš dal’ je sve po tvom ukusu“, pitam je ljutito.

Kad ti se baba obradova. Oči joj sinuše. Kaže mnogo lepo bi bilo da ona vidi sve to pa da posle može mirno da umre.

U jebem ti moj jezik. Kud pomenuh pustu probu. Sad niko živ neće ostati dok babi ne organizujemo probu sahrane.

Odem posle dva dana kod babe da joj nekako objasnim da sam se šalila i da ne može da bude probe, da sam ja to lupila . Majka ima da me ubije. Malo joj muke sa babom samo joj još treba proba sahrane. Mislim se, možda je baba zaboravila na probu.

Čim sam ušla znala sam da sam se džabe nadala. Baba je sve vreme samo o tome mislila i planirala sve do najsitnijeg detalja. Sa vrata poče da priča kakav hoće sanduk, i kakav pokrov, krst, koje cveće za venac, šta da piše na vencu…

Ja se preznojavam od muke jer znam da ona kad zapne nešto tera po svome dok ne istera. Pojedoh se živa jer sam joj ja spomenula tu ludačku generalnu probu ko’ da ne znam s kim imam posla. Bolje da sam jezik sebi odgrizla.


Od kajanja nema ništa a moj jezik koji je brži od pameti će sad da nas sve košta debelo. Što živaca što para.

„Slušaj me sad dobro baba. Nema ništa od te probe. To sam ja lupetala. To se ne radi. Ne možemo dva puta da te sahranjujemo. Nije red a nema se ni para. Sve je to mnogo skupo“, pokušavam da joj objasnim lepo, smireno.

„ Ma šta ti meni pričaš da ne može kad ja znam da može. Gledala sam ja jedan film, mlogo lep film i tu su pravili probu “ kaže baba meni mrtva ozbiljna.

„ Ma kakav film si gledala sa probom sahrane? Šta bre baba pričaš? Nema takvog filma. Ima razlih ludaka ali niko još nije snimao film sa generalnom probom sahrane“.

„ Ja sam gledala na Pinku. Nisam luda. Bio je film i ona lepa glumica sa tršavom kosom je pravila probu svadbe“, objasni ti meni baba sa pobedonosnim smeškom na licu.

„Pusti baba film. To je film, nije život. A i drugo je proba venčanja. To rade možda negde ali probu sahrane niko nije pravio pa nećeš ni ti“

„ E neka nije niko. Ja ću da pravim a vi ako ’oćete da pomognete oćete, ako nećete ne morate. Ja ću sama sve“ , ljutito će baba meni.

Ja ne verujem svojim ušima. Baba će sama sebe da sahrani. U celoj priči najgore je to što sam ja zakuvala sve. Ko’ da ne znam kakva je baba. Njoj ne treba mnogo . I šta sad’ da radim sa ludom babom koja hoće da vidi svoju sopstvenu sahranu da bi posle mogla mirno da umre…


p.s. fotografiju ukrala sa Fejsa od Sandre jbt :)


6 коментара:

 1. ha ha, baba ti je carica. Hoću i ja jednu takvu. Malo mi je mojih ludila a ona bi me bar zabavila.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Joj ne dao ti bog..nije ni malo zabavno, veruj na reč. To ja pokušah da svoju muku pretočim u šaljivu priču. Bolje da se smejemo nego da plačemo...
   Baba je mnogo " luda" i naporna, ali šta da joj radim...ko zna kakva ću ja biti ako doživim te godine

   Избриши
 2. Draga Luna, svaki tvoj tekst je poslastica. Treba biti veliki majstor, pa od stradije napraviti zezanje. Nemoj da se ljutiš, čini mi se da nećeš mnogo odmaći od babe, takav ti kismet. I još samo nešto - dopada mi se tvoja baba, ima duha, prihvata ideje i ne odustaje, kad nešto namisli.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Vera od srca na lepim rečima.
   Ne ljutim se, taman posla. Znam ja da imam dosta babinog. I jedna i druga baka su mi obilato podarile svoje gene. Na moju veliku žalost, drugu nikada nisam upoznala jer je umrla davno pre mog rodjenja ali svi kažu da sam ista. A ova, mamina majka je meni mnogo draga, luckasta, uporna, mladolika i mlada duhom...tu smo slične nas dve...zato se i volimo i svadjamo, ali lako opraštamo jedna drugoj :)

   Избриши
 3. Čekam nastavak ;) Ko preživi, pričaće :) Ali, slutim da će biti kakobaba kaže :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Joj Olja...da imam malo više vremena mogla bi dva puta dnevno da pišem nastavke...ako preživim ispričaću...
   E sad dal će biti kako baba kaže, nisam sigurna jer ja " gadna baba rastem"...:)

   Избриши