Lunino blogČe

уторак, 16. септембар 2014.

Noć iskušenja
Magla je bila takva da se Milošu činilo da je ušao u oblak. Nije video put, ulične svetiljke, nije video ništa oko sebe osim beline koja ga je zaslepljivala iako je ponoć davno prošla. Oči su ga pekle od napora i naprezanja. Bio je umoran i želeo da što pre stigne kući. Vozio je veoma sporo i oprezno. Znao je da mu po ovakvom vremenu treba mnogo više vremena.Želeo je da vozi brže i da ta prokleta magla nestane, ali nije mogao ništa da učini osim da mili po putu. Osećao je mučninu od te zaslepljujuće beline. Ne pamti ovakvu maglu.

Pomislio je da bi bilo dobro da malo odmori  ali je znao da ne sme da stane. Sećao se da bi tu negde u blizini trebalo da bude pumpa gde bi mogao da predahne i natoči gorivo, ako nije već prošao taj deo puta.


Trudio se da vidi svetlost a video je samo belinu i kada je već pomislio da nema nade ugledao je na par metara žućkastu svetlost.

„Uh, dobro je. Nisam promašio pumpu“, pomislio je i lagano skrenuo.

Maglu je koliko-toliko razbijala žuta svetlost. Isključio je motor, izašao iz kola i krenuo ka ulazu. Vrata su bila otvorena. Unutra nikoga nije bilo.

„Hej, ima li koga“ , rekao je jednom, pa ponovo malo glasnije ali odgovora nije bilo. Bilo mu je čudno što nikoga nema, pitao se zašto su vrata otvorena. Krenuo je ka svom autu a onda pomislio da je čovek možda u toaletu i istovremeno ugledao vrata neke stražnje prostorije. Pokucao je i pošto nije bilo odgovora, otvorio.

Bila je to mala prostorija u kojoj nikoga nije bilo. Ugledao je staru pohabanu fotelju, mali stočić sa gomilom plastičnih čaša, bocu vode, nekoliko šoljica za kafu, gomilu nekih papira i plastičnu kesu puna novca.

Zurio je u kesu. Procenio je da tu ima mnogo novca. Grozničavo je razmišljao šta da uradi. Da li da uzme tu kesu i nestane dok se neko nije pojavio ili da se okrene i odmah ode.

Nije se pomerio sa mesta. Stajao je i kao opčinjen zurio u novac, u mnogo novca koji mu je toliko potreban, koji bi rešio sve njegove probleme i omogućio mu da se izvuče iz bezizlazne situacije, iz dugova koji su ga gušili.

Uprkos hladnoći počeo je da se preznojava. Misli su se sudarale. Želeo je da uzme  novac, očajnički je želeo. Znao je da nema puno vremena da mora odmah doneti odluku. Pitao se ko ga to iskušava. Bog, đavo, sudbina…

U deliću sekunde je odlučio. Nije mogao da odoli. Iskušenje je bilo preveliko. Krenuo je ka stočiću, uzeo kesu sa novcem, shvativši odmah da tu ima mnogo više nego što mu se u prvom trenutku učinilo.

U glavi mu je bio haos, mučnina koje je osećao u toku vožnje se povećala, bilo mu je hladno, neka drhtavica mu je protresala telo, kesa je bila u njegovim rukama. Njegov spas ili njegova propast; šta ako je to neko ostavio namerno, šta ako ga nađu tu sa tim novcem, šta ako je čovek možda ubijen, šta ako ga okrive za pljačku; možda i za ubistvo…

„Bože, šta da uradim? Zašto si me stavio na muke? Zašto me iskušavaš? Šta sada da radim…“, bezglasno je pitao samog sebe, Boga, noć, maglu…

I dalje je nepomično stajao sa kesom punom novca kao oduzet. I dalje nikoga nije bilo osim noći, tišine, magle…

Gledao je u svoje ruke,u žutu kesu punu novčanica, krupnih novčanica i mislio o tome kako bi svako, pa i on sam iskoristio ovu jedinstvenu priliku, uzeo novac i nestao. Ko će ikada saznati da je on bio na toj pumpi, u toj noći…

Potpuno iscrpljen okrenuo se i pošao žurnim korakom ka izlazu noseći žutu kesu. Znao je da mora što pre otići odatle.

Za nekoliko sekundi stvorio se kraj svog automobila a onda odjednom zastao, odmahnuo glavom i još žurnije se vratio unutra, bacio kesu punu novca koji se rasuo po stolu i podu i potrčao ka automobilu brzo, kao da ga sami đavoli gone; drhtavim rukama pokrenuo je motor i velikom brzinom odjurio u noć uprkos gustoj magli…

4 коментара:

 1. O anđelima i đavolima... Teško je pametan biti.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To je najteže Sneška...pametan biti i odoleti nekim iskušenjima u životu...

   Избриши
 2. Одговори
  1. Hvala Ti puno Farah na čitanju, kometarima, što odvojiš vremena da prošetaš po ovom mom Lavirintu :)
   Veliki pozdrav!

   Избриши